The Old Dairy

Wiltshire, 2019

A new home is placed within the ruins of a former dairy in rural Wiltshire.

The new house sits on the footprint of the original dairy, partially enclosed by the existing monumental stone wall. The existing building, a makeshift agglomeration of timber and stone, was in a semi derelict perilous state.

 

A new timber structure is placed sensitively within the historic remnants of the existing building, employing the re-use of materials of the existing barn to create a carefully crafted contemporary home.

The internal spaces are orientated towards picturesque views of the surrounding landscape. Primary windows look south towards the fields and historic oak tree to create a building that affords privacy for those within yet uncompromised views of the surrounding farmland. A lightweight canopy along the southern elevation provides shading and a covered space for outdoor seating.

 

The composition of the elevations references the original structural rhythm of the dairy whilst providing a carefully crafted sequence of internal spaces, with the rhythm of bays defined by timber paneling.

The conversion pragmatically acknowledges its agricultural past, whilst creating a carefully crafted new home that engages in its place.

Repair and Reuse of a Former Ruin

Wiltshire, 2019

The extensive and creative reuse of existing structures and materials was a significant aspiration for the project.Robust detailing of the building focused on the repair and reuse of existing elements salvageable from the semi derelict remains, a celebration of natural materials and harnessing the traditional skills of local craftspeople.

 

The materials strategy sought to reduce embodied carbon using local stone, lime mortar and render, and predominantly timber structure and cladding.

The vast, partially ruined, stone wall which enclosed the north of the dairy was retained and sensitively repaired with lime mortar with any deteriorated elements were replaced with stone from a quarry just two kilometres distant.

 

Oak cills and frames which define the rhythm of the fa├žade are infilled with larch cladding. Bespoke oak windows and doors frame views of the surrounding landscape. The timber frame is left exposed externally creating a clear hierarchy of historic and new building form and fabric.

The extensive concrete hard standing, once providing space for gathering cows, was broken up. The waste was carefully graded and reused in immaculately constructed gabion baskets forming retaining elements within the repaired immediate landscape.